Jump to Navigation

Itt is, ott is élet

2019. április 15.

TASZ-foglalkozás a Tavlinimben


A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) 1994-es megalakulása óta azért dolgozik, hogy Magyarországon mindenki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben.

Itt is, ott is élet

E foglalkozás társasjátéka szerepjátékot takart, a szerepek a Magyarországot jelenleg jellemző társadalmi csoportokhoz kötődtek. A Tavlinimes diákjaink ezekbe a szerepekbe bújtak, viselkedtek a játék során, és ezeknek megfelelően hozták meg döntéseiket. A játék végére kiválóan érzékelhető volt, hogy társadalmunkban egyes csoportok milyen előnyökkel vagy éppen hátrányokkal indulnak az életben, és élik életüket ezek mentén. Őszintén reméljük, hogy a tisztábban látáshoz, az érzékenyebb odaforduláshoz és a szolidaritás élményéhez vezette el a résztvevő gyerekeinket.


 

X vagyok

A játék során a fiatalok történeteket olvastak X-ről, aki egy ismeretlen fiatal, és egy nemzetiség tagja. A történeteket a  saját tapasztalatuk, tudásuk segítségével dolgozták fel, pl.plakátot készítettek közösen, melyen megjelenítették azokat az érzéseket, gondolatokat, amik megfogalmazódtak bennük a történet olvasásakor.

A leírásban szereplő helyzetek hétköznapi szituációkat mutattak be, melyek során X hátrányos helyzetbe kerül kisebbségi identitása miatt.  Beszélgettünk  az emberi jogokról, és az Emberi Jogok Európai Egyezményéről. A sztereotípiáktól hemzsegő és előítéletes gondolkodás kézzelfogható megnyilvánulásai azonnali és pontos reakciókra adott lehetőséget a foglalkozást vezetőnek, a csoporttal történő közös elemzésnek köszönhetően pedig a foglalkozás egy pontosabb és tisztább képpel zárult a gyerekeink fejében.

 


by Dr. Radut.