Jump to Navigation

"Hiányzó láncszemek, halvány nyomok - Altavilla Silentina - Lenti" c. kiállításunk megnyílt

2018. május 06.

Május 3-án este Nico Pirozzi,író,újságíró Holocaust kutató és Berta Ági, író, nápolyi tanár megnyitotta a Lauder Iskola és a nápolyi Scuola Belvedere di secondo grado közös kiállítását.

 

 


Az Altavilla Silentina – Lenti kiállítás megnyitójára a Nápolyi Belvedere Iskolából megérkeztek az olasz gyerekek, akik együtt dolgoztak a távolból a lauderesekkel. Velük jött az iskola igazgatónője, Daniela Costa, és patrónusunk, Berta Ági, aki nem csak kéthazájú nápolyi-magyar tanár, hanem Lentiben is született. Nélküle semmi nem jött volna létre.

A megnyitóra Berta Ági mellett sikerült megnyernünk Nico Pirozzi, nápolyi író, tényfeltáró újságíró, holokauszt kutatót, akinek a megnyitó napján jelent meg legújabb könyve, és akitől az egész történet indult. Ő lelt rá arra a különös dokumentumra, mely szerint egy kis olasz városban 51 magyar zsidó született a vészkorszak előtt... A történetettel kapcsolatos kutatásainkat egy kiállítással dokumentáltunk. A vendégek látogatást tettek Horányi Gábornál, majd néhány lauderes Bárkás diákunk segítségével megnézték a várost. Mindenki jó élményekkel tért haza, olaszok is, magyarok is. Jó dolog kedves emberekkel találkozni. Szép volt!


by Dr. Radut.