Jump to Navigation

Sakkhíradó VI. évf. 19. szám - Ismét országos diákolimpiai bajnok a felsős lánycsapatunk!

2018. április 12.

Április 6-8. között Szombathelyen rendezték a sakk csapat diákolimpia döntőjét, ahol felsős lányaink ismét a dobogó legfelső fokára állhattak.


A két évvel ezelőtti bajnoki cím és a tavalyi bronzérem után, a jól sikerült egyéni döntőt követően bizakodva utazott Szombathelyre a Koltai Dóra, Dán Anna, Koltai Anna, Csikós Gabriella összetételű csapatunk. Mindenki jó formában, az egyéni érdekeket félretéve a csapatért játszott, aminek köszönhetően 8 meccsből 8 győzelemmel magabiztos rajt-cél győzelmet arattak lányaink. A korosztálytól búcsúzó Dán Anna 7 pontjával a 2. táblások közül is külön kiemelkedett, és tábladíjas lett. Koltai Dóri is sokáig versenyben volt a címért az 1. táblán, felülről remizett a mezőny első kiemeltjével, de aztán az egyéni pontgyűjtés és kockáztatás helyett két taktikai döntetlennel segítette a csapatot, az utolsó, már tét nélküli meccsén pedig nagy riválisa ellen az óvatos lavírozgatás helyett inkább izgalmas támadójátszmát vállalt fel, ahol a kölcsönös bonyodalmakban az ellenfél támadása lett egy lépéssel gyorsabb. A harmadik táblánkon igazságosan osztozott meg Koltai Anna és Csikós Gabi, a mezőnyből kiemelkedve egyformán eredményesen, mindössze fél pontot „elhagyva” biztosították a csapat győzelmét.


Idén először fordult elő, hogy – országosan is egyedülálló módon – öt csapat is képviselhette iskolánkat az országos megmérettetésen. Alsós lány- és fiú-, felsős fiú- és középiskolás lánycsapatainktól már a budapesti döntőből való továbbjutás is kisebb bravúrnak számított, az országos élmezőny dolgába nem szólhattak bele, így viszont felszabadultabban játszhattak, élvezhették a közös kalandot, voltak részesei kisebb-nagyobb részsikereknek. A tábla mellett mindenki nagyon fegyelmezetten és győzni akarással sakkozott, a közös programokon pedig jó volt megtapasztalni, hogy figyelnek egymásra, játszanak együtt kisebbek és nagyobbak, hogy mit is jelent a gyakorlatban a közösségi iskola.


Alsós lányok: Bakos Kata, Herédi Rachel, Kánai Lilla, Bakonyi Kíra, 25. hely
A lányok első igazán komoly versenyükön szerepeltek, így csúsztak be bőven hibák, de összetartó csapattá kovácsolódtak. Kíra egyenesen a reptérről jött utánunk szüleivel a második versenynapra, hogy részese lehessen az élménynek.


Alsós fiúk: Biró Dániel, Radó Péter, Kiss-Antos Botond, Szabó Dániel, Bognár Kristóf, 17. hely
Néhány helyezéssel talán több is lehetett volna a szereplésben, előzetesen és verseny közben sem nem tűnt elérhetetlennek az első tízbe jutás, de a hosszú partikban sokszor a győzelmet nagyon szomjazó fiaink fáradtak el jobban.


Felsős fiúk: Varga Boldizsár, Radó Dávid, Kánai Bende, Csikós Csaba, 18. hely
A fiúk rendkívül erős mezőnyben lényegében hozták az előzetes rangsorbeli helyezésüket, miközben Varga Boldinak kiemelkedően jól ment az első táblán a játék.


„Középiskolás” lányok: Balogh Flóra, Kárpáti Sára, Bognár Sára, 12. hely
A főleg már igazolt versenyzőkből álló mezőnynél jelentősen fiatalabb, lényegében második felsős amatőr csapatunk remekül megállta a helyét, két csapatgyőzelmet is arattak a lányok, a következő években még szebb eredmények várhatnak itt rájuk.


by Dr. Radut.