Jump to Navigation

Hulladékmentes projektnap az elemiben

2017. december 07.

December első péntekje a Lauder elemi tagozatán a szemétről szólt: elhasznált pólók, farmernadrágok, lyukas, kopott zoknik mindenfelé... Vagy mégsem a szemétről szólt?


Hogyan lesz egy kinyúlt pólóból újra alapanyag? Mi készülhet a kiszakadt térdű farmernadrágból? Hová kerül a lyukas zokni? 
Ezekre a kérdésekre is választ kaptak a gyerekek ezen a délelőttön. 
A gyerekek láthatták, hogy nem minden hulladék szemét: sok, eredeti funkcióját kiszolgált tárgy másodszorra is nyersanyaggá válhat, megfelelő kezek közé kerülve. 
De mégis hogyan? 

A nap folyamán válogatós játékokon keresztül átismételték, kiegészítették a szelektív szemétgyűjtésről eddig szerzett ismereteiket, találkoztak olyan hulladékmentes alternatívákkal, melyek pl. az általuk is közkedvelt műanyag szívószálat váltják ki többször használható, környezetkímélő formára. 
Meglátogatott minket Plank János, az Old Blue cég alapítója és mozgatórugója, akitől nemcsak a farmer eredetét tudtuk meg, hanem azt is, mi lesz a sok, hozzájuk eljutott farmernadrágból, hogyan szolgál tovább ez a kiváló anyag. 
Nagy népszerűségnek örvendett az osztályokkal közösen, régi pólókból előállított pólófonalat feldolgozó kézműves állomásunk is, melyet vendégünk, Zalabai Csilla, az UPCY ökodesign alkotója vezetett. Csilla hosszú évek óta elköteleződött az újrahasznosítás mellett, nagyon széles termékpalettája számtalan, mások által szemétnek gondolt tárgy újraformálása: ahogy ő fogalmaz, értéknövelő újrahasznosítással él. 

Ezúton is köszönjük két vendégünk lelkes közreműködését, szeretettel várunk titeket máskor is a Lauderben!

A lépcsőfordulókban a hét során megtekinthetitek a tanítókkal közösen készült hulladék-alkotásokat, használati vagy dísztárgyakat. 

Az állomásokon továbbá Kádár Annával, Süveges Kincsővel, Balázs Mátéval, Tarján Igorral, Skobrák Mátéval, valamint szervezőként (is), Kovács-Wágner Sárival találkoztak a gyerekek.


by Dr. Radut.