Jump to Navigation

Isztambulban jártunk

2017. november 10.

Az Ulus Özel isztambuli zsidó iskolával évek óta csereprogramokat szervezünk - most hetedikes és nyolcadikos diákjaink jártak a Boszporusz partján...


Fantasztikus vendéglátásban volt részünk az iskolában és otthon, a családoknál is. Az Isztambulban töltött napok alatt megismertük a hozzánk nagyon hasonló szellemiségű iskolát, megnézhettünk a gyönyörű Topkapi palotát, a szultánok székhelyét, és vásároltunk a bazárban.

Tanultunk is! :-) AVK órán Ai Wei Wei kínai művész alkotásaival ismerkedtünk, és kerámiát festettünk. Ezután a Sabanci Múzeumban megnéztük Ai Wei Wei érdekes munkáit. Másnap egy énekórára is eljutottunk, ahol egy zenekar profi ütős szekciójává változtunk. Később játékterembe mentünk, ahol a Just Dance aratta a legnagyobb sikert. Több isztambuli zsinagógában is jártunk, és volt lehetőségünk Törökország főrabbijával, Ishak Halevával találkozni, beszélgetni. Érdekesnek és szimbolikusnak találta, hogy a mi iskolánk Javne városáról van elnevezve - a török és magyar gyerekeknek elmesélte Javne és Ben Zakai történetét.

Egyik este az iskolához közeli zsinagógában díszvacsorát rendeztek a tiszteletünkre, ahová a főrabbi, a vendéglátó családok, szülők, testvérek, az iskola és a helyi zsidó közösség más fontos képviselői is eljöttek. Még táncoltunk is! :-)

Sportoltunk és játszottunk: kipróbáltuk például a Big Foot nevű játékot, amelyet korábban nem ismertünk. Hazaindulás előtt a Boszpruszon hajókáztunk - így búcsúztunk Isztambultól azzal az érzéssel, hogy ebben az iskolában, ebben a közösségben mindig barátsággal fogadnak majd bennünket, ahogy mi is szeretettel várjuk a következő vendégcsapatot márciusban.

Néhány rövid videó a fentiekről: itt.

by Dr. Radut.