Jump to Navigation

Kapunyitás Konferencia

2017. július 03.

Egész napos konferencia a zsidó közösség és az LMBTQ befogadás témájában a Budapest Pride Fesztivál keretében. Előadások, panelbeszélgetések, zsidó szövegtanulás, workshopok hazai és külföldi meghívottakkal magyar és angol nyelven. 


Mennyit tudunk az LMBTQ emberekről és közösségekről? Mennyire befogadó a zsidó közösségi intézményrendszer? Egy LMBTQ zsidó közösségi tagnak ugyanolyan lehetőségei vannak a közösségi életre? Mit mond minderről a zsidó hagyomány – több értelmezés is létezik? Milyen értékek mentén gondolkodnak és cselekednek a befogadó közösségek? Hogyan válhat valóban inkluzívvá egy közösség?

Regisztráció: mozaikhub.hu/kapunyitas
Részletes program

A konferencia célja, hogy a kollektív tanulás és megismerés mellett párbeszédet indítson egy olyan témában, amely ma a zsidó közösségben szinte teljesen kibeszéletlen és sok esetben tabuként kezelt. Az egész napos program keretében:
- szó lesz majd a Magyarországon és a zsidó közösségben LMBTQ téren tapasztalható mai állapotról
- rövid betekintést kaphatunk a zsidó hagyomány lehetséges értelmezéseiről a témában
- beszélgethetünk majd befogadó vallási közösségek képviselőivel
- eszközöket és jó gyakorlatokat ismerhetünk meg az inkluzívitásra
- találkozhatunk LMBTQ érdekképviselettel és szemléletformálással foglalkozó hazai és nemzetközi civil szervezetekkel

FÓRUM
A konferencia kapcsolódik egy, a témában 2016-ban indult közösségi fórumsorozathoz. A fórum kezdeményezői a Mozaik Hub és a Bálint Ház voltak, a találkozókon eddig több mint 20 fő vett részt, közösségi vezetők, aktivisták, valamint a téma szakértői. A fórumsorozat célja, hogy attitűdváltozást érjen el a zsidó közösségben az LMBTQ emberek, csoportok és közösségekkel kapcsolatban. A szervezők az LMBTQ befogadás témája mellett további témaspecifikus fórumokat terveznek indítani a zsidó közösség és integráció témájában. 
 

OKTATÁSI FÜZET
A konferencia alkalmából egy oktatási füzettel is készülünk, amelynek fő célközönsége az oktatási intézmények, programok, közösségi szervezetek, valamint aktivisták. Az LMBTQ emberekkel, és közösségekkel kapcsolatos ismeretmegosztás mellett, a füzet tartalmaz majd eszközöket és jó gyakorlatokat is a befogadásra. 
 

Helyszín: CEU, Nádor utca 9. 
Időpont: július 9. 10.00-18.30
Regisztráció: mozaikhub.hu/kapunyitas
Részletes program

forrás: http://mozaikhub.hu/hu/pages/kapunyitaskonferenciaby Dr. Radut.