Jump to Navigation

SÁVUOT - A Bálint Ház Éjszakája

2017. május 22.

Az idei téma a nő és a férfi, valamint minden, ami ennek szűkebb és tágabb értelmezésében jelen van. Sok minden egyéb mellett arra keresik a választ, hogy mit jelent férfinak illetve nőnek lenni ma és mit jelentett őseik idejében? 


Ebben segítenek különböző zsidó vallási irányzatok képviselői, Zev Paskesz ortodox-, Deutsch Péter neológ- és Raj Ferenc reformrabbi. Darvas István rabbi és Iványi Gábor lelkész Ádámról és Éváról beszélgetnek egymással és a közönséggel. Oltai Kata a festészet férfi- és nőábrázolásáról tart előadást. A Talmud nem csak nőknek beszélgetésben Wéber Edina arra keresi a választ, hogy vajon Isten valóban számolja-e a nők könnyeit? György Pétertől megtudhatják, hogyan jelenik meg a nő és a férfi a reklámokban? Tóth Katinka etológushallgató előadásából kiderülhet, mit jelent a két nem a legközelebbi rokonainknál és miben különbözik ez az emberi nemek jelentésétől? Sőt, Nádasdy Ádám még nyelvészeti szempontból is bevezeti hallgatóit a nemek rejtelmeibe. Réz Anna a nemi sztereotípiákról, Herczog Noémi a nő és férfi színpadi megjelenéseiről, Büchler Tamás a modern kor genderváltozásairól beszél majd. Fritz Zsuzsa Rut könyvét tárja elénk és Rubin Eszter Bagel című regénye alapján felolvasószínházat is láthatunk majd. Az eseményt Toronyi Zsuzsa múzeológus Balázs Gábor eszmetörténész és Horányi Gábor fizikus vitája zárja a férfi és nő különbségéről. Az est Bácskai Júlia pszichoszínházával indul.
 
A részletes programot az alábbi linkről lehet letölteni: goo.gl/hWSQkj
 
MIÉRT PONT ÉJJEL? 
Sávuot a TÓRA ÁTADÁSÁNAK ÜNNEPE. Ilyenkor végigtanuljuk az éjszakát – így tesszük jóvá, hogy a hagyomány szerint nem vártuk ébren a Tórát. Beszélgetünk, vitatkozunk, együtt gondolkozunk.
 
 


by Dr. Radut.