Jump to Navigation

Sakkhíradó V. évf. 10. szám - Koltai Dóri ausztriai szárnyalása

2017. január 02.

A Koltai család az idei év végi ünnepeket a tavalyihoz hasonlóan ismét az ausztriai Aschachban töltötte, a pihenést a gyerekek részéről összekötve a rangos nemzetközi DonauOpenen való részvétellel. A nem is olyan rég még lauderes Dani óriási formában játszva hajszál és az utolsó parti híján megnyerte a B csoportot (melynek erősségét talán az 500 eurós kitűzött első díj is kellően jelzi), de végül 5. lett. Tőle alig maradt el húga, Koltai Dóra, aki a 76 fős mezőnyben mindössze a 70. helyre rangsorolva végül Danival megegyező pontszámmal a holtversenyes 6.-10. helyen (segédpontokkal a 10. helyen) végzett, ami kiemelkedő teljesítmény. A legfiatalabb családtag, Koltai Anna a C csoportban próbált szerencsét, és tudásának és az előzetes rajtsorrendnek megfelelően szerepelt, biztató, hogy kizárólag jóval erősebbek tudták őt legyőzni.

Dóri az elmúlt négy hónapban közel 400-zal gyarapította Élő-pontjainak számát. Hogy ez mit jelent, azt talán jól szemlélteti, hogy ha még egy fél évig ilyen ütemben képes lenne növelni pontjait, akkor a világ közvetlen női élvonalába törne (ez persze csak matematikailag ilyen egyszerű), mindenesetre a korosztályos világranglistán februártól már a 30. hely környékén fog tanyázni, amit azért kevesen mondhatnak el magukról bármely területen is. :)
Ha így fejlődik tovább (márpedig úgy tűnik, mind tehetsége, mind szorgalma alapján bízhatunk ebben), rövid időn belül megelőzheti a korábbi oktatóját és a főigazgatóját egyaránt, és Laza Szabolcs mögött minden idők második legjobb lauderes sakkozója válhat belőle. Dóri egyesülete az MTK, egyéni edzője Szabolcsi János nemzetközi mester.
 


by Dr. Radut.