Jump to Navigation

Sávuot a Bálint Házban – Együtt, de nem egyformán!

2016. június 02.

2016. június 11. szombat 21:00 - 03:45, Bálint Ház (1065 Budapest Révay utca 16) Horányi Gábor főigazgatónk és Balázs Gábor judaisztika tanácsadónk is előadást tart. 

Hallgassunk izgalmas előadásokat, vitatkozzunk, legyünk együtt, bulizzunk kicsit másképp! Idén témánk a másság. Együtt, de nem egyformán, minden, ami ennek szűkebb és tágabb értelmezésében jelen van.
  • Hogyan mutatjuk meg magunkat a világnak, mik vagyunk valójában?
  • Olyanok vagyunk-e, mint a többiek, szeretnénk-e belesimulni a minket körülvevő világba vagy inkább mások vagyunk, és ezt szeretnénk is a világ tudomására hozni? Mit jelent azonosnak és mit másnak lenni? Hogyan vélekednek a másról, az idegenről a zsidó hagyomány és hogyan a modern tudományok különböző ágai?
  • Magamutogatóbb világban élünk-e, mint őseink?  
  • Mit jelent a Celem Elohim (Isten képmásának lenni)?
Mindannyian mások vagyunk, egyikünk sem más?!
Beszélgetünk olyan iskolák képviselőivel, akik mást szeretnének, bemutatjuk hogyan lehet erősíteni a  roma fiatalok önszerveződését és azt is, miért jó, ha sérült és ép gyerekek együtt tudnak játszani a játszótéren. Az előadások között szó lesz arról, hogyan egyeztethető össze az ősi zsidó jog és az egyének sokszínű nemi identitása, mit mond a zsidó törvény a nemváltásról, de azt is a megvitatjuk, hogy helyes-e a zsidó közösséget napjainkban egy különálló csoportként értelmezni, vagy jobb, ha a zsidókat „csak” a magyarság részeként határozzuk meg.
 
Akik biztosan itt lesznek: 
BALÁZS GÁBOR, BÁRÁNY BENCE, BASCH PÉTER, BÍRÓ DÉNES, BÓDI LÓRÁNT, BÜCHLER TAMÁS, CSENGERI ANDREA, DARVAS ISTVÁN, DÉSI JÁNOS, EICHNER VIKTOR, GÁDOR ANNA, GYÖRGY PÉTER, HÁBERMAN ZOLTÁN, HIDAS PIRATININGA DOROTTYA, HORÁNYI GÁBOR, JÁSZBERÉNYI JÓZSEF, KERÉNYI KATA, LÁSZLÓ RÓBERT, K. HORVÁTH ZSOLT, LEDNICZKY LÍVIA, LIGETI ANNA SÁRA, LIPTÁK ERIKA, ŐRY ISTVÁN, POLNAUER FLÓRA, POLLÁK ARIEL, SIMON MÁRTON, STUROVICS ANDI, SZÁNTÓ T. GÁBOR, TORONYI ZSUZSA, TÖRÖK FLÓRA, VARGA SÁRA
 
HOGY MIÉRT PONT ÉJJEL?
Sávuot a TÓRA ÁTADÁSÁNAK ÜNNEPE. Ilyenkor végigtanuljuk az éjszakát – így tesszük jóvá, hogy a hagyomány szerint nem vártuk ébren a Tórát. Beszélgetünk, vitatkozunk, együtt gondolkozunk. Közben újra és újra eljutunk az alapokig, az életünket meghatározó írott és íratlan törvények, szabályok, parancsolatok vizsgálatáig.
Tudásra sokféle módon lehet szert tenni: van, ami csak úgy ránk ragad. Van, amiről kiderül, hogy mindenki tudja, csak még mi nem. Van, amit ahhoz kell tudnunk, hogy életben maradjunk, s van, amit ahhoz, hogy mások – éljenek, sőt, jól élhessenek. Hogy jól lehessünk együtt a világban.
► Az este a TANÉJNYITÓVAL kezdődik, ekkor mindenki átveheti TÓRARENDJÉT, és 21:05-kor megkezdheti tanulmányait bármely párhuzamos sáv előadásain! Az utolsó program hajnali 03:45-kor ér véget.
► Az est-felvezető slam poetry 40 perces, utána minden előadás 45 perces, amelyet 15 perc frissítő szünet követ. A szünetekben kóser finomságokról is gondoskodunk. 
► Aki végig velünk tölti, az estét MEGNYERHETI Körner András: Hogyan éltek? 2. - A magyar zsidók hétköznapi élete 1867-1940 című munkáját, a Corvina Kiadó jóvoltából.
► A program ingyenes.
 
Az elmúlt évek eseményin készült fotók és a videó:   https://www.facebook.com/BalintHaz/photos/?tab=album&album_id=8940169173...
 

by Dr. Radut.