Jump to Navigation

Sakkhíradó IV. évf. 21. szám - Diákolimpiai országos bajnok a felsős lánycsapatunk!

2016. május 03.

Április 22-24. között rendezték Szombathelyen az országos sakk csapat diákolimpia döntőjét, ahová Budapestről az alsós és felsős lánycsapatunk első, alsós fiúcsapatunk harmadik helyezésével jutott tovább.


Felsős lányaink, Koltai Dóra, Dán Anna, Horányi Panni és Balogh Flóra a Lauder történetében először óriási sikert könyvelhettek el, a februári budapesti verseny után ismét megelőzték a hosszú éveken át az országban kimagaslóan első losoncis lánycsapatot, és országos bajnoki címnek örülhettek!
Pedig nem indult jól a verseny, az első fordulóban csak Flóra izgalmas bravúrgyőzelmével sikerült nyernünk a végül a mezőny végefelé végző dunaújvárosi trió ellen, majd a délelőttöt még az első helyen zárva a 4. fordulóban sajnos sikerült a budapesti vereségért visszavágniuk, és kikaptunk a losoncisoktól. Így a második versenynapot félpontos hátrányból a második helyről várták a lányok, akik utána (is) igazi csapatot alkotva, a fordulók között egymást biztatva és egymásban tartva a lelket, éltek a gyengébb második napot kifogó és az esélyben talán kevésbé hívő losoncisok kínálta lehetőséggel, és (egy nekünk rosszabb) holtversenyből nekivágva az utolsó fordulónak, az érmes helyezés megnyugtatóan biztos tudatában, de azzal még nem megelégedve, a szegediek mindig igen erős csapata ellen nagyarányú győzelmet aratva végül egy teljes pontot vertek a mezőnyre.
A lányoknak fejenként 5-7 éves munkája van ebben a páratlan győzelemben, minden dicséretet megérdemelnek! És az ötödik muskétás, Ruszkai Szonja is, aki szintén a kezdetektől tagja ennek a remek gárdának, ott volt velük minden sikerben és kudarcban, de sajnos a négyfős keretbe most nem fért be, és a felsős fiúcsapatnak volt az idei diákolimpiai küzdelmekben a segítségére, így kimaradva ebből az örömből. A felsős csapat ezzel a lehető legszebben búcsúztatta Horányi Pannit.

Az alsós lányoknál Koltai Anna szintén nem kis bravúrt vitt véghez, a 2. táblán a 8 lehetséges pontból 7,5-et megszerzett, ami végül sajnos nem jelentett számára  tábladíjat, mert ketten is voltak a mezőnyben, akik (Annával nem kerülve szembe) minden partijukat megnyerték. Anna eredményét mi sem jellemzi jobban, mint hogy a 2. fordulóban megverte a szegedi későbbi bajnokcsapat játékosát, akit a nemzetközi ranglistán magasabban jegyeznek, mint saját nővérét, az országos bajnokcsapatunk első táblását, Koltai Dórit! Sajnos Anna remek formáját Csikós Gabi most nem tudta hozni az első táblánkon. Ő is nagyon igyekezett, de ezen a hétvégén nem érezte igazán a játékot, harcos stílusa most a kelleténél többször bizonyult túlságosan is bátornak. Csapatunk harmadik táblájáról családi program miatt hiányzott Dudás Flóra, őt a felkészülést és játékot első szóra örömmel vállaló Stadler Panni helyettesítette kiválóan, több értékes győzelmet is aratva. Kislányaink végül, némi balszerencsével is, a 28 csapat közül a 15. helyen végeztek.Nagyon szoros volt a verseny, mindössze két pontnyira voltak a 3. helytől, amit egy olyan budapesti csapat szerzett meg végül, akit lányaink a budapesti döntőn még megelőztek!

Az alsós fiúknak hagyományosan nagyon nehéz dolguk szokott lenni, most sem volt ez másképp. Radó Dávid, Horváth-Borsiczky Dániel és Király Dániel mindannyian pluszban maradtak a nyolc forduló végén, az újonc és kevesebb rutinnal rendelkező Dobák Bálint aktív sakkot játszott, de többször még eltévedt a lebonyolításban, háromszor állhatott fel győztesen az asztaltól. Mindannyian igazán odafigyelően és sikerre törve sakkoztak, a 30 fős mezőnyben végül a remek 11. helyet érték el 3 csapatgyőzelem és 3 döntetlen mellett kétszer veszítve.


by Dr. Radut.