Jump to Navigation

Mallász Gitta * Angyalok * óvoda * Lili

2016. május 02.

Április 15-én, a Holokauszt Emléknapon a Sziget osztálynak Fehér Lili, Zman osztályos diákunk mesélte el Mallász Gitta történetét


Ezen a napon minden évben megemlékezünk a Lauder Iskolában a holokauszt áldozatairól. Persze minden korosztály olyan programban vesz részt, ami közel áll az életkori sajátosságaihoz. Mi, ötödikesek idén Mallász Gitta történetével ismerkedtünk meg, aki a háború alatt az óvodánk épületében működtetett egy állvarrodát, ahol zsidó nők dolgoztak a "hadiüzem" védelme alatt, ameddig csak tudtak. Amikor azonban a nyilasok már ezt sem hagyták, akkor Gitta még lehetőséget biztosított számukra a menekülésre, míg Ő és néhány barátja szóval tartották a katonákat.

Ezekben a nehéz időkben esténként Mallász Gitta és barátai beszélgettek az üres épületben. Egyszer Gitta hangján egy angyal szólt hozzájuk, válaszolt a kérdéseikre. Ezután rendszeresek lettek ezek a társalgások, amiket le is jegyeztek. Az óvodai épületünkben még ma is látszanak azok az angyalkás díszítések, amelyeket Gittáék is megemlítenek e soraik között. 

Fehér Lili a Lauder Gimnázium Tehetségházában kutatta Mallász Gitta történetét, és felkérésünkre tartott belőle egy nagyon érdekes beszámolót. Az iskola udvarunkon megkerestük művésztanárnőnk, Balla Margit Mallász Gittáról készített alkotását, majd elindultunk az óvodába, hogy utánajárjunk az angyalkás díszítéseknek. De hiába jártuk be az egész udvart fáradtságos hintázással, mászással, ugrálással, sehol sem találtuk meg.

Lapzárta után érkezett: Radó Miri, bent az épületben, szorgos kutatómunkával a nyomára bukkant a gipszstukkóknak. 


by Dr. Radut.