Jump to Navigation

Mimuna

2016. április 21.

Pészach-záró mulatság a hosszú kovásztalan napok után!


Időpont: 2016. április 30. szombat 18:00 (Bálint Ház 1065, Budapest Révay utca 16.), 20:00 Hagesher zenekar koncertje
 
Helyszín: Bálint Ház, 1065 Budapest, Révay utca 16. 
Ahogy kimegy Pészach ünnepe, és eljön a hétvége, mi is igazi keleti hangulattal várunk mindenkit! Lesz palacsinta, pita és mártogatós, sütemény, zene és tánc. Gasztro workshop a Kóser de finom blog lányaival, darbuka workshop Friedman Sashaval, kalligráfia Magyar Sárával, "Tíz tény a keleti zsidókról, amit nem tudtál" Vered Glickman és Anna Berkman előadásában. 20:00-tól Hagesher koncert, majd 21:00-kor Havdala Fritz Zsuzsa és Schönberger Ádám vezetésével.
 
Mi a Mimuna? 
 
A Mimuna név eredete: vannak akik úgy vélik, az elnevezés Maimonidesz nevéből ered,  az ő születésének vagy halálának időpontját jelöli. Mások szerint a 'mimuna' szó a héber hit szóból ered, arab jelentése boldogság.A Mimuna az észak-afrikai zsidóság hagyományos ünnepe, melyet a Pészach kimenetele utáni este tartanak, a tavasz kezdetét is jelzi. Egyúttal természetesen visszatérés is a homec ételek fogyasztásához, mint például a kelesztett kenyér és más tésztafélék, melyeket a Pészach idején tilos fogyasztani. A keleti zsidók, jemeniek, magrebiek, marokkóiak megelégelve a kovásztalan napokat rögtön Pészach kimenetele után telerakják asztalaikat tejes, szimbolikus és főleg kovászos ételekkel, barátkoznak, zenélnek, mulatnak. Tetszik nekünk ez a szokás, ezért úgy döntöttünk, meghonosítjuk.
 
Mimunán készült videó: 
 
Szefárd szokások, ízek és illatok. A Kóser de Finom csapata különleges receptekkel és fűszerekkel készül az első mimuna főzésre. Egy jó hangulatú közös főzésre várnak szeretettel mindenkit a Kóser de Finom lányok! Gyere és készítsünk el együtt néhány keleti fogást! 
 
Hagesher zenekar:
 
A Hagesher Budapest hetedik és tizenharmadik kerülete közt húzódó tengely mentén alakult és leginkább annak népzenéjét dolgozza fel a klezmer és a balkáni dallamok mellett. Mindezt a reggae a hip hop és a funk elemeivel összegyúrva olyan színes és táncos masszává gyúrják össze, hogy talp nem maradhat szárazon. Ízelítő a Hagesher zenei világából: https://www.youtube.com/watch?v=uwa1FdNJzPs
 
A jegyár az asztalra kitett ételek és italok korlátlan fogyasztását is tartalmazza.
by Dr. Radut.