Jump to Navigation

Sakkhíradó IV. évf. 19. szám - Sikeres országos egyéni diákolimpiai döntők

2016. március 30.

Március 19-én rendezték Budapesten, illetve 24-25-én Miskolcon az országos egyéni diákolimpiákat, ahol az eddigi legnagyobb létszámban, nyolcan képviseltették magukat laudereseink.


Az amatőr diákolimpián Csikós Gabriella szerepelt a legjobban, aki korcsoportjában a kiemelkedőnek számító 10. helyet szerezte meg, a budapesti versenyzők közül pedig ezzel a harmadik legjobb helyezéssel büszkélkedhetett. Horányi Panni szintén nagyon egyenletesen teljesített, egy pont talán benne is maradt a játékában, budapesti fantasztikus győzelme után az itteni 50%-os teljesítmény az országos 14. helyezést jelentette számára. Koltai Anna egyhetes betegség után, még mindig nem egészségesen próbált helytállni, nagyon jól is indult a versenye, délutánra azonban elfáradt, nem bírta a nyolcórás megfeszített tempót, és végül a 25. helyen fejezte be a versenyt,. Ennél egészségesen ő sokkal többre is képes már, amit az egy évvel idősebbek között korábban elért budapesti ötödik helye is bizonyít. Balogh Flóra már sokszoros egyéni döntősként indulhatott, az erős, nála sokkal többet sakkozó mezőnyben két szép győzelemmel a 22. helyezésig jutott.

Az értékszámos diákolimpiai döntőn Koltai Dóra végig fantasztikusan versenyzett, a két legnagyobb riválisától kikapott ugyan (egyikük ellen nyert pozícióból), viszont három sokkal magasabban jegyzett ellenféllel is magabiztosan bánt el, és a dobogóról óriási balszerencsével csúszott csak le: egyenlő pontszámmal végzett a 2.-4. helyezett, a segédpontok számításánál pedig kiderült, hogy Dóri ellenfelei összesen 44,5 pontot gyűjtöttek, míg a bronzérmesé 45-öt... Dóri mindössze 10. kiemeltként vágott neki a küzdelmeknek, országos negyedik helyezése így is várakozáson felüli.

Egy év alatt a legnagyobb fejlődést mindenképpen Dán Anna produkálta, rendkívül jó formában versenyzett, a tavalyi amatőr 20. helyezése után idén az összehasonlíthatatlanul erősebb versenyzői mezőnyben ért el országos 9. helyezést, több nála papíron sokkal erősebb ellenfelet is legyőzve és megelőzve. Balszerencséjére az utolsó fordulóban éppen Dórival került szembe, és így nem tudott még feljebb lépni, de mindent elmond teljesítményéről, hogy az első játéknapot tizennegyedik kiemeltként még a hetedik helyen zárta.

Laza Szabolcs negyedik kiemeltként meglepetést okozni és felvételi pontokat gyűjteni utazott Miskolcra, az előbbi részben (remizett egy FIDE-mesterrel), sajnos az utóbbi nem sikerült, hiszen éppen lecsúszott a dobogóról, negyedik helye azonban a nagyon erős 24 fős mezőnyben így is igazán kiemelkedő.

Wallis János a 36 fős mezőnyben a rangsorban utolsó előttiként vágott a küzdelmeknek (budapesti továbbjutása is nagy fegyvertény volt), két helyet sikerült ezen javítania, mindhárom ellenfele, akit legyőzött, erősebb volt nála, az elvárást ő is túlszárnyalta tehát.

 

 

 


by Dr. Radut.