Jump to Navigation

(Mock) Gefilte Fish

2016. március 24.

A Centropa szervezet által kiírt "Virtual Jewish Cookbook" pályázaton a lauderes diákok közösen dolgoztak egy frankfurti iskolával.

Egy kb. hat perces filmet "forgattunk" a tankonyhában, melynek címe: (Mock) Gefilte Fish. A film története, amit kitaláltunk, a következő:

Egy gyerek a Majnában horgászik, és megfog egy halat. A halat szeretné elkészíteni a Gefilte Fish recept szerint, de miközben előkészíti a konyhában a dolgokat, a hal elmenekül a lefolyón keresztül. Szerencsére találnak a többiek a hűtőben csirkét, és így egy Mock Gefilte Fish receptet készítenek el.
Utána az elszökött halnak a történetét látjuk tovább. A hal ugyanis a Majnába menekült, ahonnan átúszik a Majna-Duna-csatornán a Dunába Budapestre. Ott pedig szegényt megint kihorgássza egy gyerek, aki elkészíti Gefilte Fish-nek. (Szegény halnak nincs menekvés! :)

Gefilte Fish (Gefillte fis, Gefilte fis)

Fűszeres Eszter receptje

Talán az egyik legismertebb kóser zsidó étel a maceszgombócleves és a sólet mellett. A név töltött halat takar, ezért is okoz meglepetést, amikor gombócot kap valaki, vagy egy hosszú kenyérformával találkozik a tepsin, de halat nem lát sehol. A titok az eredeti receptben keresendő, és jobb helyeken ma is így készítik, de ritkán találkozni vele, mert nagyon macerás. Kóser halfajtából szokás készíteni (aminek van pikkelye és uszonya is), de leginkább csukából.

AZ EREDETI ASKENÁZ RECEPT

HOZZÁVALÓK:

§  1 db nagy csuka/tonhalból csináljuk - 1 csomaggal

§  3 szelet barhesz (kalács, challah)

§  1 db tojás

§  3 fej közepes hagyma

§  2 szál sárgarépa

§  2 púpozott ek maceszmorzsa

§  petrezselyem zöldje

§  cukor

§  só, bors

ELKÉSZÍTÉSE:

A halat úgy kell megnyúzni, hogy a bőre egyben maradjon, és a bőrén rajta kell hagyni a fejét. A húst óvatosan le kell fejteni a csontról, ledarálni, és összekeverni a beáztatott, kinyomkodott kalácscsal, macesszal, egy hagymával, tojással, sóval és borssal. Ezután jön a massza visszaügyeskedése a bőrbe, majd a maradék massza gombócokká formázása. Egy fazék vízben alaplét készítünk a maradék hagymából, petrezselyemzöldből, répából, cukorból, sóból. Mikor a répa megpuhult, óvatosan beletesszük a halat és a kimaradt gombócokat. Mikor megfőtt, egy tálon a hal köré szedjük a gombócokat, a répát, és megszórjuk petrezselyemmel. Frissen reszelt tormát kínálunk mellé. Az angolok nem főzik, hanem maceszmorzsába hempergetik a gombócokat, és olajban kisütik. Szokás majonézes salátákkal is fogyasztani, de van, aki paradicsomszószba főzi bele.

 

 by Dr. Radut.