Jump to Navigation

Sakkhíradó IV. évf. 17. szám - Fényes sikerek a budapesti csapat diákolimpián

2016. február 29.

A február 27-én megrendezett budapesti sakk csapat diákolimpiai döntőben fantasztikus szerepléssel két első és egy harmadik (valamint egy igazán balszerencsés 13.) helyezést értek el csapataink, és ezzel Budapest legeredményesebb iskolája lettünk!


Alsós lányaink (Csikós Gabriella, Koltai Anna, Dudás Flóra) a tavalyinál papíron lényegesen esélytelenebb összeállításban, mégis sokkal eredményesebben sakkoztak, és igazán örömteli meglepetésre az első fordulóban máris legyőzve a legesélyesebb, két komoly értékszámos versenyzővel, korábbi országos bajnokkal felálló kőbányai csapatot, a versenyt végig vezetve magabiztosan győztek. Óriási siker, mely elsősorban a csapategységnek köszönhető, de külön kiemelendő az igen tehetséges Koltai Anna teljesítménye, aki - csak egyszer kicsit kiengedve - 6,5 pontot szerzett meg a lehetséges hétből.

Felsős lányaink (Koltai Dóra, Dán Anna, Horányi Panni, Balogh Flóra) a tavalyi balszerencsés(!) országos 6. hely után Dórival lényegesen megerősödve mindenképpen az érem reményében ültek asztalhoz, ami végre a legfényesebbre sikeredett, igazán járt már ez nekik. Még egy kis megingás is belefért a sokszoros országos bajnok losoncis lánycsapat legyőzése után. Talán bizakodhatunk abban, hogy április végén országos éremért utazhatnak a lányok Szombathelyre.

Az alsós fiúk (Radó Dávid, Horváth-Borsiczky Dániel, Király Dániel, Dobák Bálint) esetén az igen sűrű mezőnyben nemigen sejthettük előre, mire számíthatunk. Régóta versenyző élőszámosaink tartották az első két táblát, hátul pedig szerencsére nagyon jól ment a szekér, az utolsó fordulóban ennek köszönhetően óriási örömre sikerült 2-2-es döntetlent játszani az addig igen magabiztosan vezető csapattal, ami minden idők legjobb eredményét, a harmadik helyet jelentette a fiúknak, és ezzel természetesen a titkon vágyott továbbjutást az országos döntőbe.

Felsős fiúcsapatunkra (Wallis János, Varga Boldizsár, Kánai Bende, Ruszkai Szonja, Csikós Csaba) várt a legnehezebb feladat, itt bizony többnyire már az elitgimnáziumok (össze)válogatott csapataival kell felvenniük a küzdelmet. A fiúk és a játékot betegen is vállaló Szonja ezt meg is tették, sok komoly meglepetést jelentő eredményt is produkálva végig továbbjutó helyeken álltak. Így volt ez az utolsó forduló előtt is, amikor sajnos a svájci párosítási rendszer hintájának áldozataivá váltak, az 5. helyen állva éppen a magasan vezető bivalyerős Fazekas csapata jutott nekik, és bár Boldi esélyes partit vívott a sokkal magasabban rangsorolt és idősebb ellenfelével (mellesleg MTK-s csapattársával) szemben, végül 0-4 lett oda, és ezzel a 13. helyre csúsztunk. Utólag már tudható, ha kicsivel rosszabbul játszanak, így fél ponttal kevesebbel vágnak neki az utolsó fordulónak, akkor az ezzel járó sokkal kedvezőbb párosítással ők is országos döntősök lehetnének. Bár az előzetes várakozások alapján erre kevés esély látszott, a mutatott játék alapján megérdemelték volna. Jövőre biztosan sikerül.

 


by Dr. Radut.