Jump to Navigation

Sakkhíradó IV. évf. 16. szám - Budapesti egyéni diákolimpiák: Horányi Panni Budapest-bajnok, 9 és fél lauderes országos döntős

2016. február 14.

Az egyéni diákolimpia budapesti döntői közül február 6-án az értékszámosok, február 13-án pedig az amatőrök versenyeit rendezték.


Az értékszámosok közül Koltai Dóra, Dán Anna és Laza Szabolcs rögtön az országos döntőben találták magukat, hiszen a nevezők száma nem haladta meg a lehetséges továbbjutókét, és így sajnos (igencsak kifogásolható döntés alapján) a budapesti érmekért-helyezésekért sem játszhattak. Persze minden más esetben is biztosan továbbjutottak volna, hiszen mindannyian korosztályuk országos élvonalába tartoznak. Wallis János pedig igen szép versenyzéssel, a 9.-nek rangsorolt helyről érte el végül a 6.-at, ami szintén országos döntős helyet jelent a számára!

Kiemelkedő volt még Varga Boldizsár teljesítménye, aki hatot javítva rangsorbeli helyén végül a 12. helyen végzett. Radó Dávidnak, Haraszti Beninek és Kánai Bendinek a tisztes helytállás jutott a profi mezőnyben.

Az amatőr döntőn megbetegedések és egyéb elfoglaltságok miatt végül a bejutott 13 lauderes közül 9-en indultak el. (A korábban már bejutottak mellett az előző napi pótdöntőről Koltai Anna és Fischer Balázs kerültek még be, Kiss-Antos Botondnak és Haraszti Sameknak most ez nem sikerült.)

Horányi Panni élete legjobb versenyét produkálva egy teljes pont előnnyel lett Budapest-bajnok a IV. korcsoportos lányoknál, legyőzve és megelőzve a tavalyi országos bajnokcsapat és bronzérmes egy-egy tagját is. Egyetlen fél pontot engedélyezett ellenfeleinek, abban a partiban is teljesen nyert állásból. Jó előjel mindez a csapatküzdelmek előtt. Úgy látszik, Panninak jót tesz, ha keveset sakkozik, persze ezen a taktikán az országos döntőig még lehet, hogy némiképp változtat majd. :)

Vele együtt az igen népes és erős mezőnyökben még 5 és fél országos döntőt érő helyezést értek el a lauderesek (hiszen Milos időközben iskolát váltott, így ott már nem lauderes színeket képvisel majd): Koltai Anna 5. (L II.), Csikós Gabriella 6. (L II.), Balogh Uyanga Flóra 6. (L IV.), Eimann Milos 3. (F V.), Tarján Sámuel 6.

Természetesen a továbbjutókén kívül is születtek szép eredmények, és mindenki igyekezett magából kihozni a maximumot a 6 órás verseny 7 fordulója során. Kiemelkedő teljesítmény Csikós Csaba 4 pontja, igen dicséretes a keveset sakkozó Bognár Sára 3,5 és Kárpáti Sára 3, valamint ifjú reménységünk Dobák Bálint 3 pontja, és bár nem túl szerencsés napot fogott ki és Fischer Balázsnak most erősnek bizonyult a mezőny, végül neki is sikerült megszereznie a becsületpontot.

 


by Dr. Radut.