Jump to Navigation

Verzió filmfesztivál

2015. november 12.

Az OSA Archivum a Verzió Film Alapítvánnyal közreműködve évente megrendezi a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Filmfesztivált Budapesten.


A lauderes diákok aktívan részt vettekt a filmvetítés utáni vitában.

Az OSA Archivum a Verzió Film Alapítvánnyal közreműködve évente megrendezi a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Filmfesztivált Budapesten. 2004 óta az OSA Archivum kiemelkedő projektje a Verzió, mely arra törekszik, hogy kiváló dokumentumfilmeket hozzon Budapestre. A fesztivál alapvető célja, hogy bemutassa az emberi létállapotokat, hogy több szempontból és kritikusan nézze és láttassa a világ állapotát, annak sokféleségét és a végbemenő változásokat.  A filmek témái a mai világ problémái: polgárháborúk, háborús bűnök, terrorizmus, politikai elnyomás, sajtószabadság, kisebbségek, elfogadás és tolerancia vagy nacionalizmus, idegengyűlölet és rasszizmus, egyenlő esélyek, a nők jogai, a gyermekek elleni erőszak, drog problémák, korrupció, családon belüli erőszak. 
 
A program: HATÁR BLOKK
 
Meggyes Krisztina / Magyarország / 2015 / 28 min / magyar
Új menekülttábort nyitnak Vámosszabadiban, és a falu lakói szembesülnek a tolerancia, az ismeretlentől való félelem, a migráció és a globalizáció kérdéseivel.
 
Kovács K. Ákos / 2015 / Szerbia / 4 min / angol
Egy nap a Szabadka melletti régi téglagyár mellett gyülekező Európába tartó migránsok életéből.
 
 
Lisbeth Kovacic / Ausztria / 2014 / 25 min / angol & német & magyar
Évekkel azután, hogy Magyarország a schengeni övezeten belülre került, kulturális és társadalmi téren még mindig létezik a magyar-osztrák határ, és a két oldalán lakók egyre megosztottabbak a migráció és a szabad népmozgás kérdésében.
 
Takáts Márkó a mai napról:
 
"Az első film nagyon jó volt, tökéletes körkép az ottani mentalitásról, egy kis antikapitalista üzenettel megspékelve. A másodikról ezt már annyira nem mondhatom el, a maga hosszú, néhol egyenesen vontatott snittjeivel. A harmadik pedig túlságosan is rövid volt, és nem is lehetett volna feltétlen dokumentumfilmnek hívni. 5 percével egy remek youtube videó lehetett volna. A vita utána volt az este legérdekesebb része, a miénktől nagyon különböző nézőpontú emberekkel kerültünk eszmecserébe, és kaptunk hideget és meleget is egyaránt."

by Dr. Radut.