Jump to Navigation

Minimum - kezdeményezés a gyermekéhezés ellen

2015. szeptember 16.

Ugye, ismered azt a jóleső, bizsergető érzést, mikor önzetlenül segíthetsz! Most újra átélheted, ha a szeptember 26-i Nemzeti Minimum-koncertre meghívsz egy gyereket abból a több tízezerből, aki a 365 napból 160 napon át nem jut tápláló ételhez. Ha kifizeted neki az 1000 forintos jegyet (ennyiért mozijegyet sem adnak), egy napra biztosan bearanyozod a napját. Persze téged is várunk az Arénába. Segítesz? Éhség nem férhet hozzá!


Ma Magyarországon legalább 40 000 gyerek éhezik. A Nemzeti Minimum elnevezésű civil kampány a látványtervező Horgas Péter kezdeményezésére azért jött létre, hogy megváltozzon ez az áldatlan állapot.
 
Kedves szerencsés fiatalok!
 
Nehéz elhinni, de ma Magyarországon legalább 40 ezer gyerek folyamatosan éhezik, több mint 200 ezer rendszeresen nem jut minőségi ételhez. Nincs otthon zöldség, gyümölcs, hús és tejtermék, csak a legolcsóbb szénhidrátokra meg zsírra futja. A rászoruló gyerekek legnagyobb segítsége az ingyenes közétkeztetés, bár a szünetekben és a hétvégeken – azaz az évi 365 napból körülbelül 160­on – nincs erre lehetőség.
 
A Nemzeti Minimum elnevezésű civil kampány a látványtervező Horgas Péter kezdeményezésére azért jött létre, hogy megváltozzon ez az áldatlan állapot. A Minimum célja az: a mindenkori kormány biztosítson egy olyan gyermekétkeztetési hálózatot, amellyel felszámolható a magyarországi gyerekéhezés, és garantálja erre a fedezetet is a mindenkori költségvetésben.
 
Átfogó választ keres a problémára a Nemzeti Minimum szakértői csapata. Tudjuk, a gyermekek éhezése összefügg a szülők szegénységével, a vidéki munkanélküliséggel, az állam szociálpolitikájával. A rosszul tápláltságnak hosszú távú, súlyos következményei vannak: a gyermekek egészségét és jövőjét rombolja – ez pedig minden felelősen gondolkodó felnőtt szerint megengedhetetlen.
 
Kampányunk erkölcsi támogatást kapott civilektől és egyházaktól, szeretetszolgálatoktól. Örömünkre Balog Zoltán miniszter jóvoltából 2015 szeptember 26­ra ingyen használhatjuk a Papp László Sportarénát. Ezen a napon, a Nemzeti Minimum­koncerten – amely kiállás és kiáltás is egyben – közel száz művész együtt hívja fel a figyelmet arra: minden fiatalnak joga van az örömteli gyerekkorhoz!
 
A 12 órás Minimum­koncert résztvevői nem fogadnak el egy fillért sem, se a fellépésért, se a szervezésért, se a lebonyolításért, se a szolgáltatásért. A belépőjegy 1000 forint, ami napi minimális étkezési költsége egy kétgyermekes családnak. A koncerten nem gyűjtünk semmit, a bevételt jogi kötelezettségek teljesítésére használjuk. A fennmaradó összeggel pedig egy Gyermekétkeztetési Krízis Alap létrehozását indítjuk el.
 
Szeretnénk, ha mostantól szeptember 26. a Nemzeti Minimum Napja lenne, lehetőséget adva arra, hogy minden évben ezen a napon - a civilekkel együtt -, beszámolhasson az országgyűlés: mit is tett a gyerekéhezés felszámolásáért. Eseményünk nemcsak figyelemfelkeltés, hanem reményeink szerint 2000 gyereknek ünnepnap is lehet. A rászorulók közül szeretnénk olyan fiatalokat elhívni és megvendégelni, akik – családjuk anyagi nehézsége miatt – sosem jártak koncerten és Budapesten sem. Ebben magánemberek és cégek nagyvonalú támogatását kaptuk, de fontosnak tartjuk, hogy iskolák is csatlakozzanak a kezdeményezéshez. 
 
Kérünk Titeket, ha Ti is szíveteken viselitek a nélkülöző gyerekek sorsát, vendégeljetek meg közülük annyit, amennyit csak családotok bír.
 
Álmainkban olyan lehetőség is él: egy­egy osztály társosztályt hív el a mélyszegénység sújtotta területről a Minimum­koncertre. 
 
Gyertek el együtt a koncertre! Meglátjátok, mennyire máshogy, más színben látják a világot, és milyen sokat kaphattok egymástól.
 
Köszönettel:
a Nemzeti Minimum csapata
Számlaszám: 16200106-11567938
 
 
 
by Dr. Radut.