Jump to Navigation

Sakkhíradó III. évf. 30. szám - Országos csapat diákolimpia döntő

2015. április 26.

Április 17-19. között három csapattal vettünk részt az országos sakk csapat diákolimpia döntőjében Szombathelyen. Alsós és felső lánycsapatunk egyaránt a várakozásokon felül szerepelt, sőt, felsőseink végig a dobogóért harcoltak, nagyon kevésen múlt, hogy nem lett meg a bronzérem. Az alsós lányoknál az 1. táblán Koltai Dóri 100%-os eredménnyel örvendeztetett meg minket, ezzel oroszlánrészt vállalva a csapat eredményéből. Az alsós fiúk is sokáig a középmezőny elején tanyáztak, sajnos a hajrát kevésbé bírták, mint a vetélytársak.

Alsós lányok (29 csapat)

9. (holtversenyben 6-10.) Koltai Dóra, Csikós Gabriella, Kárpáti Sára, Dudás Flóra

Alsós fiúk (29 csapat)

16. Varga Boldizsár, Radó Dávid, Haraszti Benjámin, Horváth-Borsiczky Dániel

Felsős lányok (229 csapat)

6. (holtversenyben 4-6.) Dán Anna, Horányi Panni, Balogh Flóra, Ruszkai Szonja

Az eredményekről bővebben:

Alsós lánycsapatunk várakozáson felüli szereplését mi sem jellemzi jobban, mint hogy sikerült megismételniük a tavalyi, papíron jóval erősebb csapatunk helyezését, valamint az, hogy a budapesti döntő után, ahol 6. helyen éppen csak becsúsztunk a továbbjutók közé, most a 3. legjobb budapesti csapat lettek! Mindehhez természetesen nagyban hozzájárult Koltai Dóri 8/8 pontja, de a többiek is, még ha a mezőny többször erősnek is bizonyult számukra, a végső helyezés szempontjából fontos meccseket nyertek, és a csapatból végül senki sem maradt szerzett pont nélkül.

Az alsós fiúcsapat 1. tábláját nagy magabiztossággal vitte Varga Boldi, 5 szerzett pontja dicséretes. Az utóbbi időben sokat fejlődött Horváth-Borsiczky Dani, aki most a 4. táblán igazán sok ponttal (6/8) segítette a csapatot. Radó Dávid hősiesen próbálta a 2. táblát tartani, sajnos a végletekig kijátszott partik végére többször elfáradt, több volt bennük, mint amit végül pontban beírtak nekünk. Haraszti Beni sajnos minden igyekezete ellenére nem nagyon találta magát ezen a hétvégén, összességében kiderült, hogy a tehetség és a lelkesedés is még kevés, szükség van a rendszeres versenygyakorlatra is, reméljük, hogy e téren sikerül előre lépnie. A helyezésük, mely elsőre soványnak tűnhet, egyáltalán nem az, igen erős volt a mezőny, Budapestről csak az 5. helyen jutottak tovább, itt a rossz hajrá ellenére is a második legjobb budapesti csapat lettek a fiúk!

A felsős lányok már az első nap igazi örömteli meglepetést okoztak, a 4. helyen fordultak. Ha ezt csak kicsit is sejthettük volna előre, akkor talán nem hagyjuk Dórit az alsósoknál, hanem a felsős csapat éltábláját erősíthette volna. Amit egyébként kiválóan vitt Dán Anna, még csak ötödikesként 8-ból 5,5 pontot szerzett az ország legjobb csapatainak olykor jóval idősebb éltáblásai ellen. Ráadásul több végül elvesztett partiban is nyerésre állt már. Nagyon nagy lehetőségek vannak benne, ha az elmúlt időszakhoz hasonlóan komoly edzésmunkát fog végezni. Horányi Panni szintén kiegyensúlyozottan és ötletesen játszott a másodikon, sok pontot gyűjtött. A harmadik táblán hullámzottak az eredményeink, Szonja és Flóra igen odafigyelően küzdöttek, de ismét kiderült, a heti egyszeri szakkör kevés már ezen a szinten a továbblépéshez, az igazán magabiztos játékhoz. Így is nagyon kevés hiányzott a dobogóhoz, minden összejött ellenünk, ami összejöhetett, a svájci rendszerű sorsolás a szokatlan páros fordulószámmal az utolsó fordulóra nagyon nem nekünk kedvezett, összességében szinte minden komolyabb csapattal játszottunk, még riválisainkról ez nem volt elmondható, a 4.-5. helyen két olyan csapat előzött be "lentről", akiket 2,5:0,5-re vertünk, a már biztos győztes, mindenkit nagyon magabiztosan megverő losonczisok pedig ajándékoztak egy döntetlent a másik VIII. kerületi csapatnak, a fazekasosoknak az utolsó körben, akik így egész a dobogóig ugrottak. Mivel az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, ott mi fog történni, Anna nem tudta időben döntetlenre adni nyertes állását az első táblán a már biztos második Dunaújváros ellen, erőltette, és egy elnézés következtében elúszott az a fél pont is, ami végsősoron a megérdemelt bronzérmet jelentette volna nekünk. Mindannyian nagyon örültünk persze a 6. helynek is, és jövőre még komolyabban készülve éremért utazunk! :)


by Dr. Radut.