Jump to Navigation

Nyitott bíróság-program

2014. január 16.

Börtönben, majd bíróságon jártak a Kivunosok (de visszajöttek)


2014. január 16-án lauderes diákjainknak folytatódott a Nyitott Bíróság programsorozat.

Először a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai épületébe látogattak a végzős évfolyam hallgatói. Az épület a XIX. század végén Hauszmann Alajos tervei alapján, Puchner József építész irányításával épült, az akkori nevén Törvénykezési Palota épületegyüttes részeként. A Palotát 1892. augusztus 1-jén adták át.
Az intézményben felnőtt és fiatalkorú férfi fogvatartottak kerülnek elhelyezésre. Az objektum befogadóképessége 153 fő, a fogvatartotti létszám azonban 250-300 fő között mozog. Itt történik az előzetesen letartóztatottak befogadása, és foganatba vétele.
Az épület légköre nyomasztó volt, de két tanulónk komolyan fontolgatja, hogy esetleg munkát vállalna mint rendfenntartó.

Ezt követően a diákjaink átsétáltak a Markó utcai Kúria épületébe, ahol a Bíróság egyik munkatársa kalauzolta végig őket az épületben. Látták Justitia szobrát, az elnöki tárgyalót dr. Darák Péter elnök szobája mellett, megcsodálták a legnagyobb tárgyaló termet, kisebb tárgyalókat jártak végig, és megnézték azt a képkiállítást, ami a Kúria történetét mutatta be.

Élmény volt, nézőként, DE soha nem elítéltként, fogvatartottként.

Várjuk a folytatást, a részvételt egy igazi tárgyaláson!by Dr. Radut.