Jump to Navigation

Sakkhíradó 20.

2013. május 02.

Az országos csapat diákolimpiai döntőről jelentjük


 


Az április 26-28. között rendezett szombathelyi országos sakk csapat diákolimpia döntőben, ahová a kerületi, majd a budapesti döntőről vezetett az út, három csapattal (alsós lányok, alsós fiúk, felsős lányok) képviseltettük magunkat, mely országos szinten az iskolák között kiemelkedőnek számít.

 
Komoly erőt képviselő alsós lánycsapatunk (Koltai Dóra, Balogh Flóra, Ruszkai Szonja, Dán Anna) egészen az 5. helyig menetelt előre, ez minden idők legjobb lauderes csapateredménye! Alsós fiúcsapatunk (Wallis János, Kánai Bende, Grossman Dénes, Urbán András) 23., felsős lányaink (Horányi Panni, Tímár Anna, Eimann Ilona) 21. helyezést értek el.
Folytatás május elején a budapesti amatőr ifjúsági csapatbajnokságban (ahol versenyben állunk a legjobb iskolai csapat címért!) május közepén az országos korcsoportos rapid csapatbajnokságon (ez a hivatalos egyesületi csapatdöntő, a Sárkány DSE csapatában sok lauderessel), május végén az egyéni diákolimpia országos döntőkön (Koltai Dóra, Ruszkai Szonja, Laza Szabolcs), és június végén az országos korcsoportos egyéni döntőben (Koltai Dóra). Aztán tényleg kitör sakkozóinknak is a nyár. :)
 
És ami mögötte van (kíváncsiaknak, ráérősebbeknek):
Bár felsős fiúcsapatunk volt szinte a legesélyesebb az országos döntőbe jutásra, sajnos nekik nem sikerült jól korábban a budapesti döntő, gyengébb forma és szerencsétlen sorsolás miatt. Így nem jött össze a mesternégyes, és nélkülük vágtunk neki a most már hetedik éve rendszeres tavaszi elfoglaltságunknak, az országos csapat diákolimpia döntőnek Szombathelyen. A kislányoktól a 10 közé jutásban reményked(het)tünk, a másik két csapatunktól már a részvétel kiharcolása is komoly teljesítmény volt, ott a jó partikban, egy-egy csapatgyőzelemben bíztunk.

Koltai Dóra (Pálma), aki életkora alapján még két évig az alsós csapatunk első tábláját erősítheti, igazi vezére volt a csapatnak, kiválóan tartotta a lépést a nehéz ellenfelekkel. A tavalyi és későbbi országos bajnokcsapat két évvel idősebb éljátékosával egész a játszma és az egyórás játékidő végéig tartotta a lépést, csodájára jártak (a mellékelt képen is láthatjátok a pillanatot, ahogy az Országos Sakkszövetség főtitkára is a népes nézőközönség gyűrűjében aggódva figyeli, ahogy a mi Dórink szorongatja aranyesélyes csapatának legjobbját), a bronzérmes csapat tavalyi világbajnoki résztvevő éltáblása ellen pedig már teljesen nyerve volt, amikor sajnos egyetlen kis kihagyással elszállt a győzelem.

 
Balogh Flóra (Hullám) idén ismét komolyabban foglalkozva a sakkal, újoncként, kitartó játékkal és többször a szerencsét sem nélkülözve szárnyalt ezen a versenyen, 7 játszmából 6 pontot szerzett, csak az utolsó fordulóban bicsaklott meg a csuklója. Ezzel a csapatokban résztvevő összesen 82 kislány közül a 8. legjobb eredményt érte el!
Ruszkai Szonja (Hullám) stabil harmadik ember volt, becsületesen küzdött, vidám, a csapatot összetartó személyiségével, 50% teljesítményével és utolsó fordulóban gyorsan megszerzett igen fontos pontjával járult hozzá a kiváló csapateredményhez.
Dán Anna (Bárka) az elmúlt hónapokban hívta fel magára a figyelmet több örömteli meglepetést okozó versenyeredményével. Így kapott meghívást a csapatba tartalékként, és egyáltalán nem okozott itt sem csalódást, sőt. Háromszor kapott lehetőséget, az egyik pontot magabiztosan szállította, másik két ellenfele a későbbi 1. és 3. helyezett csapat két játékosa volt, mindketten tapasztalt versenysakkozók, egyéniben is országos helyezettek. Ennek ellenére mindkettőjük ellen remek partit játszott, egyikőjük ellen teljesen nyert végjátékot elérve, ami még egy huszár sajnálatos elnézése után is döntetlen lehetett volna, ha ellenfeléhez hasonló versenytapasztalattal rendelkezik. Ha továbbra is ilyen kedvvel játszik, és ilyen ütemben fejlődik, hamarosan ennek is a birtokában lesz.
Horányi Panni (Szikra) igazi vezéregyénisége volt a felsős lánycsapatnak, az összes partiját a végsőkig kijátszotta, szinte mindig az utolsók között állt fel a felsős lányok mezőnyében az asztaltól, megfontolt játékával amatőrként a komolyabb versenymúlttal rendelkező ellenfelek ellen is méltó partnernek bizonyult. Tímár Anna (Szikra) és Eimann Ilona (Bodza) szintén képesek voltak az odafigyelő, türelmes sakkozásra, ennek köszönhetően nyertek partikat a többnyire erősebb ellenfelek ellen.
Mindenképpen megjegyzendő, hogy felsős lányaink tavaly-tavalyelőtt még a mostani alsósainkkal együtt versenyeztek, voltak országos döntős résztvevők, azóta is együtt készülnek velük, remek kis társaságot alkotnak, nekik is nagy szerepük van abban, hogy az alsós csapatunk idáig juthatott.
 
Alsós fiainknak (mindannyian Kavics osztály) a váratlan bravúrt jelentő döntőbe jutás után már "csak" a tisztes helytállás és a tanulás lehetett a cél, mindkettőt sikeresen teljesítették. Az első táblákon Wallis Jancsi és Kánai Bende voltak inkább képesek türelmes, odafigyelő játékra, mellyel 3-3 pontot szereztek, Grossman Dénesnek ésUrbán Andrisnak még nehezebb volt a váltás a megszokott 15 perces játékidő helyett a 30 percesre, és az ezzel együtt járó másféle játékmódra. Budapesti szinten már erős a csapat, az országos szinthez még sok kitartó munkára van szükség. A fiúkat ismerve ehhez mind a képességük, mind a kedvük adott.
Öröm volt látni ezt a 11 gyereket együtt, egymással, szorítva a másik sikeréért is. Lauderes pólóktól kéklett a versenyterem, és két forduló között labdázások alatt az udvar.
 
A gyerekek sikereihez nagy mértékben hozzájárultak a szülők, akik nem csak most, de a korábbi versenyek során is végig támogató hozzáállásukkal biztosították a gyerekek részvételét, az anyagiakon túl megszervezték a közös kíséréseket, akár ennek alárendelve alakították a családi programokat, mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyerekek ilyen messzire juthassanak.
Külön köszönet Horányi Gábornak, akinek a kedves személyes jelenléte szintén nagyon biztatóan hatott a gyerekekre, és akinek köszönhetően a visszaúton nem volt unatkozó, fáradt, nyűgös gyerek.

P1360215.JPG P1360289.JPG P1360324.JPG P1360332.JPG P1360349.JPG P1360367.JPG P1360375.JPG P1360377.JPG P1360390.JPG P1360409.JPG P1360418.JPG P1360421.JPG P1360428.JPG P1360432.JPG P1360437.JPG P1360445.JPG P1360448.JPG P1360473.jpg P1360503.JPG P1360519.JPG P1360522.JPG P1360537.JPG

by Dr. Radut.