Jump to Navigation

A Javne Színház bemutatta: A fösvény

2019. június 07.

Két teltházas előadással zártuk az évet!


2019. június 5-én és 6-án a Javne Színház bemutatójának újra a Karinthy Színház adott otthont. Molière: A fösvény című előadásához egy lelkes néző, Horányi Gábor, főigazgató gondolatai itt olvashatók:

 

Szerdán az elmúlt év legjobb színházi előadásán jártam a Karinthy Színpadon, ahol a Javne Színház adta elő Moliére Fösvényének diákszínpadra adaptált változatát. Nem sorolom fel, hogy ebben az évben milyen egyéb előadásokat láttam Budapest különböző színházaiban, de a produkció mindegyiket felülmúlta. S nem az elfogultság beszél belőlem, ha úgy lenne, bevallanám. Egyszerűen fergetegesen szórakoztam, a színészek kiválóak voltak, a rendezés kiemelkedő, a díszlet egyszerű és nagyszerű. A darab egy pillanatra sem ült le, s az előadás egészére jellemző folyamatos jelenlétből léptünk át a viccesen abszurd befejezésbe, hogy a végén egy jót nevethessünk. A maga módján ez a produkció színház volt a színházban, anélkül, hogy színházi jelenetet játszottak volna a gyerekek színpadon. Végig érzékeltük, hogy ez egy vidám játék, hogy nem életbölcsességeket kell várni az előadástól, hanem a fiatal szereplők mindent felülmúló természetes játékosságát, hogy értük jöttünk az előadásra, s nem azért, hogy pellengérre állítsák számunkra az emberi gyarlóság mélyrétegeit. Margit rendezése ebből a szempontból is egészen különleges volt, mondhatnám lauderes, hiszen célja az volt, s ez vált örömünk forrásává, hogy ezeket a tehetséges gyerekeket helyzetbe hozta, akik egy tanéven keresztül, minden vasárnapjukat feláldozva, önmagunkon túllépve, az átmeneti  válságokat legyőzve hozták létre ezt a darabot. Minden nagy teljesítményért egy kicsit meg kell halni. Egy ilyen jó előadás mögött rengeteg munka áll.

 

Nehéz bárkit kiemelni az alkotók közül. De ha mégis meg szeretnénk tenni, akkor Margit rendezése és merész szöveggondozása mellett a Harpagont játszó Ruszkai Szonját emelném ki, aki érett színész, s biztos vagyok benne, hogy a jövőben találkozni fogunk vele a felnőtt színházak deszkáin is. Köszönjük a Javne Színház egész társulatának ezt a különleges élményt.

 

Horányi Gábor (egy lelkes néző)

 


by Dr. Radut.